Cashback Ödül Programı Nedir ve Nasıl Çalışır?

Cashback, tüketicilerin çevrimiçi alışveriş yaparken para kazanmalarını sağlayan bir tekniktir. Cashback programına ve satıcıya bağlı olarak, tüketiciler harcamalarının ortalama %1 ila %15’ini geri alabilirler.  Bu teknik, e-ticaret sitelerinin müşterilerine kendi cashback programlarını sunmasıyla son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. İngilizce konuşulan ülkelerde çok yaygın olan geri ödeme programları dünya genelinde giderek daha popüler hale geliyor. Dolayısıyla cashback programı internet kullanıcılarını cezbetmek için iyi bir pazarlama tekniğidir.

Cashback nedir?

Cashback, internette harcadığınız paranın bir kısmını geri alma işlemidir. Başka bir deyişle, çevrimiçi alışveriş yapana, çevrimiçi bir satın alma işleminde harcanan paranın bir kısmının geri ödenmesini sağlayan bir tekniktir. Promosyonlar ile karıştırılsa da aslında birbirlerinden farklıdırlar. Müşteri ürün ya da hizmeti satın alırken bir indirim yapılırsa bu promosyondur. Fakat müşteri ürün veya hizmeti direkt gördüğü fiyattan satın alır ve sonrasında ödediğin fiyatın bir kısmı geri iade yapılırsa bu cashback programıdır.

Cashback, tüketiciler ve satıcılar için bir “kazan-kazan” olduğu için e-ticaret siteleri için çok ilginç bir tekniktir. Tüketiciler online alışverişlerinde tasarruf edebilir ve satıcılar yeni müşterilere ulaşabilirken aynı zamanda satışları artırır ve sadakat oluşturur. Sonuç olarak birçok marka, müşteri sadakati tekniklerini ve programlarını yeniden gözden geçirerek, cashback ödül programını pazarlama tekniklerine entegre etmiş ve rakiplerinin önüne geçmiştir.

Cashback nasıl hesaplanır?

Hesaplama oldukça basittir. Örneğin, toplam 100 TL karşılığında bir ürün satın alırsanız ve satıcı ödediğiniz miktardan %10 para iadesi sunuyorsa, 10 TL para iade yapılacağı anlamına gelir. Yani satın alma ne kadar büyük olursa, geri alacağınız cashback o kadar yüksek olur.

Satıcılar için Cashback Avantajları ve Dezavantajları

Anlayacağınız gibi, sıklıkla internetten alışveriş yapan tüketiciler avantajlı indirimlerden faydalanabilir ancak bu durumda satıcıların avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Avantajlar

  • Daha geniş bir hedefe ulaşmanızı ve yeni müşteriler edinmenizi sağlar.
  • Görünürlüğünüzü ve bilinirliğinizi artırır.
  • Müşterilerin satın alma alışkanlıklarını daha iyi anlamanızı sağlar.
  • E-ticaret sitenizdeki satışları ve trafiği artırır.
  • Müşterilerinin ortalama sepetini artırmasını sağlar.
  • Müşterilerin satın alma sıklığını artırır.
  • Müşteri sadakati oluşturmanıza fırsat tanır.
  • Tüketici güvenini güçlendirmenizi sağlar.

Dezavantajlar

  • Cashback tekniğinin henüz internet kullanıcılarının satın alma alışkanlıklarına tam olarak entegre edilmemesi.
  • Cashback tekliflerinin kişiselleştirilememesi.