Doğru Marka Adı Nasıl Seçilir?

Ürününüz, hizmetiniz veya işiniz için harika bir marka adı seçmeniz gerekiyorsa, markalaşma çabalarınızda adın önemini göz önünde bulundurarak başlayın. Adınız sizin bir uzantınızdır ve sağladığınız değeri pekiştirebilir veya sizi ondan uzaklaştırabilir. Marka adı, “ayırt edici bellek yapısının” kritik bir parçasıdır: markayı müşterilere tanımlar, iletir ve korur. Bununla birlikte, isim geliştirme asla insanların düşündüğü kadar basit değildir. Doğru bir isim bulmak için öncelikle markanızın hikayesini doğru bir şekilde anlamanız çok önemlidir.

İyi Bir Marka Adı Seçmek Neden Önemlidir?

Hatırlanması kolay, ayırt edici ve duygusal olarak çekici olan marka adları daha akılda kalıcı olacak ve işletmenizi başarıya hazırlayacaktır. Kitleniz her zaman satın alma süreçlerinde onlara yardımcı olacak uygun yollar isteyecektir ve bir markayı yeniden satın alacak kadar güvenmek büyük ölçüde katkı sağlar. Güçlü marka adlandırmasıyla kendinizi farklılaştırmanız adına ve markanın kimliği için büyük bir adım atmış olursunuz. Marka adınız ürünlerinizin ilk izlenimi gibidir. Markanızı düşündüğünüzde, müşterilerinizi hemen nasıl karşılaşmak istediğinizi düşünmelisiniz. Nasıl bir ilk izlenim bırakmak istiyorsunuz onu düşünerek ilerlemelisiniz. Doğru marka adı ile markanıza uzun vadeli bir değer katabilirsiniz. Marka adınız size aşağıdaki özellikleri de beraberinde getirecektir;

  • Hatırlanması kolaydır, markanızı anında unutulmaz kılar.
  • Müşterilerin markanızın ne yaptığını veya ne sunduğunu anlamalarına yardımcı olur.
  • İlgi çeker, ikinci bir satın almaya teşvik eder.
  • Markanıza karşı olumlu duygu ve sadakati sembolize eder.
  • Ayırt edicidir, markanızı rakiplerinizden ayırmaya yardımcı olur.
  • Sosyal medyada görünürlüğü artar.
  • Markanızın bir alana ve sektöre sahip olmasına yardımcı olur.
  • Esnektir, böylece ürünleri veya hizmetleri kolayca genişletebilir ve ekleyebilirsiniz.

Marka adınızı belirlemeden önce temelini ve neyi yansıtması gerektiğine karar vermelisiniz.

  1. Hikayesi olan bir marka adı: Temel olarak, hikayeler bağlantı hakkındadır. Herkesin ilişki kurabileceği evrenseller sunarlar ve insanlar arasında ortak deneyimler kurarlar.
  2. Modern ve ilgi çekici bir marka adı: Modern bir marka adı, bir işletmenin son teknoloji, yenilikçi ve taze olarak görünmesine yardımcı olur.
  3. Pragmatik marka adı: Pragmatik isimler, kendilerini farklı kılan şeyleri vurgulamak isteyen şirketler için harikadır. Bu isimler, anlaşılması zor olabilecek tamamen benzersiz bir şey yapan şirketler için özellikle işe yarar.
  4. Eğlenceli marka adı: Eğlenceli marka isimleri ulaşılabilirdir. Tepki almak için genellikle kelime oyunları ve tekerlemeler kullanılır.
  5. Duygusal marka adı: Duygulara hitap etmek, bir kitleyle bağlantı kurmanın güçlü ve güçlü bir yoludur.

 

Marka Adı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Olası isimlerin bir listesini oluşturmak

Her şeyden önce, markanızın adı hakkında iş ortaklarınızla bir araya gelmek en iyisidir. Marka adınızı oluşturabilecek fikirleri, kelimeleri ve cümleleri birlikte bulabilirsiniz. İşin püf noktası, mümkün olduğu kadar çok isim bulmak, hepsini listelemek ve en iyi adaylar kalana kadar kötüleri yavaşça elemektir.

  • Net, açıklayıcı, hatırlaması kolay kelimeler kullanmak

Müşterilerin adınızı kolayca hatırlamasını istersiniz. Ancak bu, dikkat çekmek için garip bir kelime kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Marka adınızın karışık mesajlar veya tamamen yanlış mesajlar göndermediğinden emin olmak önemlidir. Bunun yerine, ürününüze veya hizmetinize, şirketinizin temsil ettiği misyona ve müşterilerin markanızdan ne bekleyebileceğine kolayca bağlanabilecek kelimeler kullanın.

  • Benzersiz olduğundan emin olmak

Marka adlarını düşünürken, alan adının uygun olup olmadığını kontrol edin. Eğer belirli bir isme karar vermek üzereyseniz, alan adının haklarını sahibinden satın alabilirsiniz. Ancak kararı kesinleştirmeden önce bunun bir olasılık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Adınızın logonuza ve sloganlarınıza taşınabileceğinden emin olmak

Marka tutarlılığı büyüme için çok önemlidir ve her şey marka adınızla başlar. İsim, markanızın geri kalanıyla birlikte harika görünmeli ve kulağa hoş gelmelidir.