E-Ticarette Başarı: A/B Testi
Pazarlama kampanyaları yürütüyor, e-posta gönderiyor veya web sitenizden potansiyel müşteri kazanmaya çalışıyorsanız, takipçileriniz için düzenli olarak değerli içerikler üretiyorsunuz demektir. Ancak bu içeriğin ne kadar iyi performans gösterdiğini biliyor musunuz? Bazı içerik parçalarının neden diğerlerinden çok daha başarılı göründüğünü anlamaya çalışıyorsanız, bir A/B testi yapmayı düşünebilirsiniz. Bu değerli araç, içerik stratejinizdeki varsayımları ortadan kaldırır ve size işletmeniz için en iyi kararları vermeniz için ihtiyaç duyduğunuz verileri verir.
A/B testi nedir?
Başarılı bir pazarlama stratejisinin önemli bir bileşeni, neyin işe yaradığını bilmek ve bu bilgiyi kullanmaktır. A/B testi size bu önemli içgörüyü sağlar ve neyin en iyi sonucu verdiğini tahmin etme ihtiyacını ortadan kaldırır. A/B testiyle, farklı gruplarla paylaştığınız iki benzer içerik parçasını kullanarak rastgele bir deney yürütür ve hangisinin istenen sonuçları verdiğini gözlemlersiniz. Bu genellikle, farklı konu satırlarının veya açıların test etmek için kullanılabileceği ve hangisinin daha yüksek bir açılma oranıyla sonuçlanacağı e-postalarda yapılır. Veya aynı teklif için iki reklamı biraz farklı bir kopyayla test ederek hangi sürümün daha yüksek tıklama oranına yol açtığını görebilirsiniz.
Daha iyi sonuçlar veren içerik parçaları ‘kazanan’ örnek olarak kabul edilir ve gelecekteki kampanyalarda veya diğer pazarlama materyallerini oluşturmak için kullanılır. Her iki numunenin de aynı veya benzer sonuçlara sahip olduğunu fark ederseniz, bu, onları uygun şekilde test etmek için her birini daha belirgin hale getirmeniz gerektiği anlamına gelebilir. Elbette bu, ‘kaybeden’ örneğin kötü olduğu anlamına gelmez. Aslında, performansından elde edilen içgörü, hedef kitlenizin daha küçük bir bölümüyle en iyi nasıl iletişim kuracağınıza veya gelecekte ne yapmaktan kaçınacağınıza karar vermenizde çok önemli olabilir.
Neden A/B testi yapmalısınız?
AB testi olmadan, esasen kör uçuyorsunuz. İçerik paylaşıyorsunuz ve çekmeye çalıştığınız hedef kitle için doğru mesajı yazdığınızı umuyorsunuz. A/B testi yapmanın ana nedeni, kitleniz ve içeriğinize nasıl tepki verdikleri hakkında bilgi toplamaktır. Bu sizi, ürettiğiniz içeriği, paylaşılma sıklığını ve hatta yayınlandığı platformu geliştirmek için kullanabileceğiniz verilerle donatır.
Örneğin, bir e-posta üzerinde A/B testi yaptıysanız ve bunu bir gruba sabah 10’da ve diğerine 15:00’te gönderdiyseniz, e-postalarınızı göndermek için en iyi zamanı belirlemek için her birinin açık oranlarını kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, abonelerinizden hangisinin daha iyi yanıt aldığını görmek için konu satırlarında veya e-posta önizlemesinde küçük değişiklikler yapabilirsiniz.