E-Ticarette Sıkça Yapılan Hatalar

E-Ticarette Sıkça Yapılan Hatalar

Günümüzde her sektörün internet ortamına girmesi ve ayak uydurmaya çalışması ile e-ticaret sayfaları artmaya başladı. Markalar e-ticarette yaptıkları bazı hatalar sebebiyle çokça müşteriyi ellerinden kaçırıyor ve bu da kar edemeyip başarısız olmalarına sebep oluyor.  Her sektör için geçerli olan ve e-ticarette kaçınılması gereken bazı hatalar vardır. Yazının devamında müşteri kaybetme oranını arttıran dolayısıyla satışlarınızın düşmesine sebep olan bazı hataları sizler için paylaşıyor olacağız.

  1. Tasarım Hataları

Müşterilerinizin sayfanıza girdiğinde ilk gördüğü şey sitenizin tasarımıdır.  E-ticarette her sayfa önemlidir ancak müşteriler tarafından ilk izlenimi belirleyen ana sayfadır. Sitenizin güvenilirliği ve kalitesi buradan belli olur.

Aşırı karışık bir ana sayfadan kesinlikle uzak durmalısınız. Tüm bilgileri tek bir sayfaya sıkıştırmaya çalışmayın. Kısa ve öz bilgilerle müşterinin dikkatini çekmelisiniz. Ayrıca sitenizde kullandığınız renklerin birbiri ile uyumlu olduğuna dikkat etmeniz de büyük fayda sağlayacaktır. Zemin renginin üzerine arka planı başka bir renk içeren görsel koymamalısınız. Görseller sitenizin kalitesini gösterir ve müşteriler açısından oldukça önemlidir.

  1. Deneyim Hataları

Müşteriler sitenize girdiği anda karşılarına ekranlarını kaplayacak kadar büyük pencereler çıkmasını engelleyin. Hiç kimse bundan memnun olmuyor ve çoğu açılan pencereyi kapatamadığı için sitenizden çıkmak durumunda kalıyor. Sizin hangi ürünleri sattığınızı, kaç paraya sattığınızı ya da müşterilere hangi faydaları sağlayacağınızı bilmeden kimse bülteninize abone olmak istemez. Müşterilerinizin sitenizi gezmesine ve sizi tanımasına izin vermelisiniz.

Aynı şekilde genellikle sitelerin alt kısmında bulunan canlı sohbet kısmı içinde aynı hata söz konusu olmaktadır. Müşteri istemeden tüm ekranı kaplayan sohbet sayfaları ve yine müşterinin istemediği bir anda sürekli tekrarlayan sohbet sesi müşterileri sitenizden çıkmaya yöneltebilir.

Bir diğer hata ise müşterilerinizin ürünlerinizin fiyatlarını, ayrıntılarını ya da görsellerini görmeleri için kaydolma zorunluluğu olmasıdır. Bu durum müşterilerinizin sitenizden hızla çıkmasına sebep olur.

  1. Ödeme Hataları

E-ticaret sitenizden alışveriş yapacak bir müşterinin sitenize üye olma zorunluluğu olmadığını bilmesi gerekmektedir. Üye olmadan devam edebilme seçeneği sunduğunuzda müşteriler işlemlerini daha hızlı yapabileceklerini düşünüyorlar. Birçok e-ticaret sayfasında üye olma zorunluluğu vardır ve müşterilerin o an ona vakit ayırmak istememelerinden dolayı alışverişin tamamlanmaması anlamına gelmektedir.

Bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmazı sanal POS’tur. Ayrıca güvenilirlik açısından daha fazla alışveriş yapılmasını sağlayan son aşama da sanal POS’tan geçer. Ödeme ekranına gelindiğinde seçeneklerde yalnızca havale/eft seçeneği gören çoğu müşteri bundan kaçınacaktır. Bir işletmenin sanal POS alabilmesi içi kendini kanıtlaması ve bazı güvenlik kontrollerinden geçmesi gerekir. Bu nedenle eğer bir sanal POS’a sahip değilseniz uygun komisyon oranları ile sanal POS’a sahip olmalı ve müşterilerin güvenini kazanmalısınız.

  1. Ürün Görsel ve Açıklama Hataları

E-ticaret sitelerinde fiziki mağazalarda olduğu gibi ürüne dokunma ve deneme şansları olmayan müşteriler beğendikleri ürünün en iyi fotoğraflarını ve akıllarındaki tüm sorulara cevap olabilecek bir açıklama isterler. Çoğu işletme bunu önemsemez ve sonucunda müşteri kaybederler. Ürünlerinizin fotoğraflarının yüksek çözünürlüklü olmasına ve ürünün her açıdan gözüktüğünden emin olmalısınız. Ayrıca açıklamalarını da oldukça detaylı bir biçimde yazmalısınız.

  1. Kargo Bilgileri Hatası

Müşteriler son anda çıkan ek ücretleri hiç sevmezler. Alışverişini tamamlamak üzere sepetini kontrol eden müşteri toplan tutara bir de yüklü bir kargo ücreti eklendiğini gördüğünde alışverişi yarıda bırakıp sitenizden çıkış yapabilir. Bu nedenle kargo ücretini müşterilerin alışveriş esnasında görebileceği yerlere yazın. Örneğin ürün açıklamasında kargo ücretinin de olması ve eğer varsa kargo kampanyanızı yazmanız hem sizin hem de müşteri adına faydalı olacaktır.

  1. Görünmezlik Hatası

Her şeyin internette var olduğu ve büyüdüğü bu dönemde yalnızca e-ticaret siteniz var ve oradan satış yapmaya çalışıyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Markanızı tüm sosyal medya mecralarında ön plana çıkarmaya çalışmalısınız. Bu yapılan en büyük hatalardan biridir. E-ticaret sitenizi ilk defa gören birinin ilk işi sizi sosyal medya mecralarında aratmak olacaktır. Dolayısıyla sosyal medyada var olun, müşterilerinizle iletişime geçin ve tüm hesaplarınızı e-ticaret sitenize de ekleyin.

Konu görünmezlik olduğunda akla gelen diğer şey ise e-ticaret sitenizde iletişim telefonu, adres ve e-posta gibi bilgilerin bulunmamasıdır. Müşteriler sizin nerede var olduğunuzu ya da bir sorun olduğunda sizinle nasıl iletişim kuracaklarını bilmek isterler. Eğer bu bilgileri sitenizde bulundurmuyorsanız müşterilerin güvenini kazanamaz ve dolayısıyla müşteri kaçırmış olursunuz.