Küresel Pazarlama Nedir?
Küresel pazarlama, bir şirketin pazarlama stratejisini uluslararası tüketicilerin özel ihtiyaçlarına göre ayarlamaktır. Küresel pazarlama, dünya pazarında daha geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlar. Günümüzde küreselleşmenin etkisi aşikardır. Giderek daha fazla marka, çeşitli nedenlerle ürünlerini dünya çapında satmaya çalışıyor. İlk olarak, küresel pazarlara ulaşmak, şirketlere geniş bir müşteri tabanına erişim sağlar. İkincisi, işletme sahiplerinin ölçek ekonomilerine ulaşarak harcamaları azaltmalarına olanak tanır. Üçüncüsü, dünya çapında mal satan şirketler risklerini çeşitlendiriyor ve belirli ülkelerdeki krizlerden daha az etkileniyor.
Küresel pazarlara ulaşmak, insanların ürün hakkındaki farkındalığını önemli ölçüde artırmaya yardımcı olur. Farklı ülkelerde satış yaparak dünya çapında bilinen bir marka olarak güçlü bir itibar kazanabilirsiniz, bu da size inanılmaz bir rekabet avantajı sağlar. Dahası, şirketi genişletmek, büyük iş fırsatları ve sonuç olarak yeni gelir elde etme yolları getirir.
Tüm bu faydaları anlamak, birçok işletme sahibinin uluslararası satış yapmaya başlamasını sağlar. Ancak, ürünlerinizin tanıtımında göz önünde bulundurmanız gereken birçok kültürel, yasal, demografik ve politik farklılık vardır. Tüm ülkeler için tek bir pazarlama stratejisi geliştirmek yeterli değildir. Şirketiniz dünya çapındaki tüketicileri memnun etmek için esnek olmalıdır, bu nedenle küresel pazarlama gereklidir.
Küresel Pazarlamanın Avantajları ve Dezavantajları
Dünya çapındaki pazarda çalışmak, birçok şirket için büyüme ve gelişme şansıdır. Ancak, satışları başarılı bir şekilde yönetmek için uluslararası iş süreçlerinin hem olumlu hem de olumsuz özelliklerini anlamalısınız. Öncelikle, küresel pazarlamanın avantajlarına bakalım.
- Daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz.
- Ürün geliştirme maliyetlerini azaltabilirsiniz.
- Şirketiniz çok daha fazla geri bildirim alabilir.
- Yerel krizler şirketinizi çok fazla etkilemez.
Artık uluslararası tüketicilere satış yapmanın avantajlarını bildiğimize göre küresel pazarlamanın dezavantajlarına da göz atabiliriz. Dezavantajlar aşağıdaki gibidir:
- Kültürel engelleri aşmak zor olabilir.
- Şirketinizin yabancı ülkelerin mevzuatına uyum sağlaması gerekmektedir.
- Hammadde satın almak için fazla harcama yapmaktan kaçınmak zor olabilir.
Küresel Pazarlamanın 3 Ana Stratejisi
İşletme sahipleri, küresel pazarlarla çalışmaya başlarken ürün geliştirme ve tanıtım konusunda birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Küresel pazarlamanın 3 ana stratejisini bilmelisiniz.
- Standartlaştırma
Bu strateji, ürün hattı, pazarlama, fiyatlandırma ve diğer unsurların farklı ülkelerde standartlaştırılması anlamına gelir. Üst yöneticiler en önemli kararları ana ofiste alırlar ve yerel pazarlarda çok az bağımsızlık vardır. Bu strateji, şirketlerin üretim sürecini standartlaştırarak hammadde maliyetlerinden tasarruf etmelerini sağlar. Ayrıca, tüm pazarlarda aynı olduğu için bir ürün pazarlama stratejisi geliştirmek için daha az yatırım gerekir. Bu stratejiye sahip şirketlerin en bilinen örnekleri Coca-Cola, McDonald’s ve Apple’dır.
- Çeşitlendirme
Bu strateji, yerel ofislere daha fazla özgürlük verir ve genellikle çok uluslu yaklaşıma dayanır. Bu, şirketin tüm dünyada tek bir markanın adı ve logosu altında birleştirilebilecek tamamen farklı ürünleri olabileceği anlamına gelir. Böyle bir strateji, işletmelerin riskleri çeşitlendirmesine ve işi tamamen yeni alanlarda geliştirmesine olanak tanır. Şirketler, çalıştıkları pazarlar arasında önemli bir fark olduğunda kullanırlar. En ünlü örnek, varlığının belirli dönemlerinde ev aletleri, cep telefonları, kâğıt ürünleri ve daha birçok şeyi üreten Nokia’dır.
- Segmentasyon
Bu strateji, şirketin çalışmak için belirli bir kitle segmentini seçmesi ve tüm ülkelerde yalnızca bu segment için ürünler üretmesi anlamına gelir. Pazarlama, fiyatlandırma politikası ve ürün yelpazesi değişebilir, ancak genellikle bir parça standardizasyon vardır. Uluslararası ofislere bir miktar bağımsızlık veren ancak en iyi şirketin organizasyonel kararlarını dahil etmesine izin veren en esnek stratejidir.