Mobil Ticaret Nedir? E-ticaret ile Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mobil ticaretin kısaltması olan m-ticaret, uygulamalar veya mobil siteler aracılığıyla gerçekleşen herhangi bir ticari işlemi ifade eder. Mobil ticaret, geniş anlamda e-ticaretin bir alt kategorisi veya e-ticaretin mobil versiyonu olarak anlaşılabilir. Mobil ticaret sektörü, mobilde gerçekleşen dijital satın almaların yüzdesi ve payının her yıl artmasıyla hızla büyüyor. Mobil cihazlardan alışveriş yapmak daha kolay hale geldikçe ve dünya çapında daha fazla insan akıllı telefonlara ve tabletlere eriştikçe, yapılacak mobil satın alma kapasitesi artmaya devam ediyor.

M-ticaret ve E-ticaret Arasındaki Fark Nedir?

Elektronik ticaret, dijital olarak gerçekleşen tüm ticari işlemleri içerir. Mobil ticaret ise akıllı telefon veya tablet aracılığıyla gerçekleşen dijital işlemlerin tümünü içerir. M-ticaret, e-ticaretin bir alt kategorisidir. M-ticaretten farklı olarak e-ticaret, genellikle masaüstü bilgisayarlarda gerçekleşen işlemleri ifade eder. Dolayısıyla, masaüstünde bir giyim web sitesine göz atarsanız ve bir satın alma işlemi gerçekleştirirseniz, bu bir e-ticaret işlemidir. Fakat bir giyim markasına uygulama veya mobil site üzerinden erişirseniz, bu bir mobil ticaret işlemidir. M-ticaretin esas olarak sağladığı şey, kullanıcıların çevrimiçi alışveriş platformlarına erişme, gezinme ve mobil cihaz kullanarak mümkün olduğunca rahat ve sorunsuz bir şekilde alışveriş yapabilmektir.

Temel M-ticaret Alanları

  • Sosyal Ticaret

Masaüstündeki bir e-ticaret akışına benzer şekilde, bu m-ticaret biçimi, kullanıcının uygulamalara göz atmasını, mobil web sitelerini tıklamasını ve satın alma yapmasını içerir. Bu genellikle özel uygulamalar aracılığıyla gerçekleşir, ancak uygulama içi satın alma seçenekleri sunan TikTok, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarıyla bir ‘sosyal ticaret’ satın alma olarak da gerçekleşebilir.

  • Çok Yönlü Satın Alımlar

Mobil cihazlarda gerçekleşen satın almaların çoğu perakende ile ilgili değildir ve m-ticaret kendi başına “alışveriş” ile sınırlı değildir. Bu satın almalar, yiyecek veya bakkal teslimatları sipariş etmeyi ve taksi rezervasyonu veya araç paylaşımını içerir.

  • Mobil Cüzdan Ödemeleri

M-ticaret satın alma işlemi gerçekleştirmenin çeşitli yolları vardır. Dijital cüzdanların kullanımının giderek artmasıyla her bir uygulamaya kredi kartı detaylarını girmek yerine, kullanıcının dijital cüzdanını yükleyebileceği kolaylıklar sağlanmaktadır. Böylece satın alma tek bir tıklama ile veya sadece bir parmak izi kullanılarak yapılabilir.

  • Dijital İçerik Aboneliği

Abonelik uygulamaları, yaygın olarak müzik ve video olmak üzere mobil cihazlarda son derece popülerdir. Netflix ve Spotify gibi uygulamalar için kullanıcılar bir abonelik ücreti öder ve ardından mobil uygulamalarından tüm içerik kitaplığına erişebilirler.